0

Manjushri

manjushri

Manjushri is geen Boeddhabeeld, maar wordt beschouwd als de oudste Bodhisattva. Verschillende legenden zijn over hem in omloop. In Nepal wordt hij beschouwd als de grondlegger van de Nepalese cultuur; volgens een Chinese legende is hij door Gautama Boeddha zelf geschapen en heeft hij de Leer in China verspreid; inTibet wordt hij elke ochtend geprezen omdat hij de duisternis weer heeft verdreven. Hij is de Heer der Wijsheid, die inspiratie schenkt aan ieder, die de leer van Boeddha wil verspreiden. Hij is de Hemelse Bouwmeester die toont hoe op aarde een waardige tempel te bouwen.

Als Arapacana geldt Manjushri als de eeuwig jonge kroonprins van het Boeddhaschap. In zijn rechterhand (de mannelijke kant) houdt hij het vlammend zwaard dat de onwetendheid vernietigt; in zijn linkerhand (de vrouwelijke kant) houdt hij het boek van de transcendente wijsheid, meestal op een lotusbloem.

Als Caturbhuja, de vierarmige, houdt Manjushri daarbij pijl en boog vast, als symbool an de trefzekerheid in spraak en filosofie.

Als Namasangiti, met twaalf armen, maakt Manjushri met de boven zijn hoofd bijeengebrachte handen het vrij zeldzame gebaar van de hoogste verlichting (uttarabodhimudra)

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en abonneer je op onze nieuwsbrief.